Jihočeská filharmonie

Tisková zpráva k nové sezóně 2018/2019

Nová, 38., jubilejní a osmičková sezóna Jihočeské filharmonie 2018/2019

Jihočeskou filharmonii čeká další, 38. koncertní sezóna, která přinese několik podstatných novinek. Především se rozšíří okruh abonentních řad o tzv. velkou symfonickou. Za pomoci stálých hostujících výpomocí se rozšíří rozměr Jihočeské filharmonie o téměř dvě desítky špičkových hudebníků, což orchestru umožní hrát repertoár, který byl dosud nad jeho obsazení. Mj. Gustava Mahlera, Richarda Strausse nebo operní árie. V roli sólistů se představí sopranistky Pavla Vykopalová, Bernarda Bobro, Simona Houda-Šaturová, tenorista Miroslav Dvorský, Český filharmonický sbor Brno, harfenistka Kateřina Englichová a houslista Jan Talich.

Do klasické abonentní řady A zařadila Jihočeská filharmonie pro nadcházející sezónu osm koncertů. Zahajovat tento cyklus bude večer s názvem Císařský koncert ke konci císařství, kterého se jako dirigent a zároveň sólista ujal Vojtěch Spurný. Dále se v této abonentní řadě přestaví violista Alfredo Zamarra, barytonista Roman Janál, violoncellista Petr Nouzovský, houslista Jan Talich či flétnista Massimo Mercelli.

Abonentní řada B, která je vždy přesahová, představí dvě mimořádné osobnosti světové hudby - americkou zpěvačku Stacey Kent, která v listopadu přiveze a s orchestrem provede svůj aktuální program I Know I Dream s podtitulem The Orchestral Sessions. Další hvězdou této řady je francouzský akordeonista Richard Galliano, který s Jihočeskou filharmonií uvede skladby zjednodušeně řečeno od Mozarta až po Edith Piaf. Oba interpreti vystoupí v Českých Budějovicích vůbec poprvé. V tomto abonentním cyklu se dále můžete těšit na koncert s The Tiger Lillies, Skety, projekt Za Mahlerem do ulic, hospod a k vojenským kapelám a také koncert Salome – písně Karla Kryla, který přijede představit Filharmonie Hradec Králové.

To ale není vše. Jihočeská filharmonie si do této sezóny připravila ještě další novinku! V srpnu 2018 proběhne první ročník nového festivalu, který má název Jihočeská intermezza aneb památky žijí hudbou. Záměrem tohoto úvodního ročníku je rozšířit působení orchestru na celý rozměr Jihočeského kraje, současně vrátit hudbu tam, kde vždy bylo její místo, tedy do historických šlechtických objektů, ale také zpestřit letní život památek o čistě klasickou hudbu, která se dosud na objektech kraje příliš nevyskytovala.  Ve spolupráci s Památkovým ústavem vytipovala Jihočeská filharmonie několik objektů, které jsou státním majetkem a kde bude takový program příjemným zpestřením nabídky.  Po čtyři srpnové čtvrtky a první zářijovou sobotu bude festival Jihočeská intermezza probíhat na hradech a zámcích Zvíkov, Nové Hrady, Zlatá Koruna, Landštejn, a Kratochvíle. Dvakrát na této přehlídce vystoupí samotná Jihočeská filharmonie - jednou s programem Balada pro banditu, který vznikl ve spolupráci s brněnským Divadlem Husa na provázku a podruhé, na velkém závěrečném koncertě s názvem Galakoncert mezi vodou a ohněm. Zbylé tři programy nabídnou komorní hudbu - jedenkrát vystoupí Talichův komorní orchestr, dále výrazná pěvecká osobnost Patricia Janečková a v neposlední řadě Epoque Quartet. Všechny programy jsou koncipovány tak, aby přilákaly zasvěcené i zasvěcené méně, celé rodiny i s dětmi. Hudba bude vybírána spíše vstřícná, program nepřesáhne dobu cca 1 hodiny.

CZ EN